KLEURENSYMBOLIEK


Waar komen de kleuren vandaan?

De chemische samenstelling van het magma bepaalt in grote lijnen de aard en kleur van het kristal. De grondstoffen en elementen die in het magma aanwezig zijn komen soms in zuivere vorm voor, maar meestal in wisselende verhoudingen.

De kleuren worden in drie groepen verdeeld:

#   warme kleuren, stimuleren en activeren

#   koele kleuren, verfijnen en vergeestelijken en werken kalmerend

#   neutrale kleuren, horen bij het zoeken naar evenwicht

Rood Het symbool van activiteit, materialisme, daadkracht, maar ook van macht en strijd. Het is de levenskleur die hoort bij ons bloed. Op rood moeten we reageren, dit is een alarmerende kleur. (bv. rood stoplicht) Het is ook een vurige kleur. Mensen die in extreme mate beheerst worden door de kleur rood zijn vaak dominant en heerszuchtig, maar het tegendeel kan ook voor mensen die op zoek zijn naar kracht en moed en erg vermoeid zijn. Er is natuurlijk wel verschil in werking tussen felrood en wat zachter rood.

Rode stenen zijn: robijn, rode jaspis, granaat, rode calsiet en hematiet.

Oranje De kleur die hoort bij beweging, bij warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die niet beangstigend is, zoals rood dat kan zijn. Oranje is ook de kleur van de genezing en vitaliteit.

Oranje stenen zijn: carneool, zonnesteen, oranje calsiet en vuuropaal.

Geel Het symbool van de lichtkracht. Denk maar aan de zon of de bliksem. Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid, levenswarmte en bescherming. Het is een veilige koesterende kleur.

Gele stenen zijn: citrien, barnsteen, champagne calsiet, topaas en gele fluoriet.

Geelgroen De kleur van nieuw leven, voorjaar en groeikracht. Een goede kleur om zowel lichamelijk als geestelijke groeikracht te bevorderen.

Geelgroene stenen zijn: aventurijn, lichtgroene calsiet en chrysopraas.

Groen De kleur van het midden, de vruchtbare voedingbodem. Groen is opbouwend en verfrissend, vanuit het groen is elke richting mogelijk.

Groene stenen zijn: olivijn, malachiet, groene toermalijn, groene calsiet, smaragd, jade en groene fluoriet.

Blauwgroen Deze kleur is al wat koeler dan het groen. Het is de kleur van de concentratie, van contacten in positieve zin en van emotioneel evenwicht.

Blauwgroene stenen zijn: amazoniet, chrysocolla, turkoois en aquamarijn.

Blauw De kleur van de hemel, van de verdieping op geestelijk gebied, de kleur van hoop en rust.

Blauw stenen zijn: saffier, sodaliet, blauw calciet en lapis lazuli.

Paars De hoogste geestelijke kleur, de vereniging van rood en blauw. Het kan ook de kleur zijn die, in extreme mate gebruikt, kan leiden tot dogmatiek en verstarring. Het is een waardige, geheimzinnige kleur die veel gebruikt wordt om op een hoger geestelijk niveau te komen,

Paarse stenen zijn: amethist en paarse fluoriet.

Wit Is de kleur van de helderheid en reinheid, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. Het is de stralenkrans om elke kleur heen.

Witte stenen zijn: bergkristal en diamant.

Zwart De kleur van de aardkracht, heeft het vermogen om alle krachten van de geest om te zetten in daadkracht. Een kleur zonder schijn en illusie, die het mogelijk maakt om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen een ongeschikte kleur.

Zwarte stenen zijn: onyx en obsidiaan.

Complementaire kleuren

Iedere kleur heeft een tegenpool, die we een complementaire kleur noemen. Die kleuren zijn:

                                                Geel          #        Paars

                                                Oranje      #        Blauw

                                                Rood         #        Blauwgroen

                                                Zwart       #        Wit

In de edelsteentherapie worden die complementaire kleuren gebruikt als iemand "teveel" van een kleur heeft, wat sterk overheersend kan werken. In dat geval wordt het evenwicht pas hersteld bij gebruik van een complementaire kleur.

 

Voor meer informatie kunt u mailen naar:  Info@geostone.nl